Home > Reisbestemmingen, Tips > Reis tip: Malta

Reis tip: Malta

Belangrijk! De reisblog is vanaf heden (april 2010) verhuisd naar http://de-reisblog.nl!

Valetta in Malta

Valetta (Malta)

Jaren geleden deed ik eens in mijn eentje het eiland van Malta aan. Een originele vakantiebestemming waar de gemiddelde Nederlander niet zo snel bij stil staat als je op zoek bent naar een ‘lekkere’ en culturele zomervakantiebestemming. Frankrijk, Spanje en Duitsland passeren al snel de revue, maar op Malta moet je ook maar net komen. Vandaar dat de reisblog bij deze aandacht schenkt aan het kleine pittoreske Europese eiland Malta.

En wat is Malta dan precies?

Malta is officieel een eilandstaat (bestaande uit meerdere eilanden), waarvan Malta het ‘hoofdeiland’ is. Andere eilanden die bij Malta horen zijn Gozo, Comino en Manoel. Tijdens je bezoek aan Malta zal je ongetwijfeld een of meerdere uitstapjes naar de kleinere eilanden ondernemen. Zo staat Gozo bijvoorbeeld bekend om zijn grotten die je met een speedboot kan bekijken, temidden van het meest azuurblauwe water wat je ooit hebt gezien! De kleine eilandengroep Malta ligt in de Middellandse zee, in het zuiden van de Italiaanse ‘laars’.

De officiele talen van Malta zijn Engels én Maltees. Bepaalde delen van de eilanden worden vooral bevolkt door ‘Engelstaligen’ en andere juist exclusief door Maltees-sprekende inwoners, die dan ook vaak niet eens heel bekend zijn met de Engelse taal. Maar in principe kan je je heel goed redden op Malta met Engels, vooral in de bekendere en grotere steden en toeristische attracties.

Malta is niet groot. Met 316 kilometer en meer dan 400 duizend inwoners is het één van de meest dichtbevolkte landen van Europa. Maar als bezoeker heb je daar geen last van. Door het mediteranne klimaat beschikt Malta over een typische ‘zuid-Spaanse’ begroeiing, waardoor grote stukken van het eiland droog en ongebruikt zijn. Voor een volgebouwd vakantie-eiland hoef je je dan ook geen zorgen te maken.

Wat te doen in Malta?

Malta beschikt over een spannende historische geschiedenis, omdat het eiland al eeuwenlang gebruikt en geliefd is geweest vanwege een bijzondere strategische ligging in de Middellandse zee.  Zo werden er in 1530 door Karel de Vijfde de ridders van de Maltese Orde opgericht, die verschillende grote vestigingen en kastelen op het eiland bouwden, die zeker een bezoekje waard zijn. Logisch dat de sporen van deze – en nog veel meer – geschiedenis ook te vinden zijn in verschillende musea en ruines. De megalitische tempels zijn zeker het bezichtigen waard!

Malta

Een Maltees 'strand'

Maar ook aan zonnen, zwemmen en ontspannen is geen probleem op Malta. Er zijn verschillende mooie kunststranden (het eiland bestaat namelijk zelf uit hard steen en heeft van nature niet veel zandstranden), gezellige boulevards en vooral de steden op het eiland (zoals Valletta, St. Julian’s en Sliema) beschikking over een rijk nachtleven. Je kan in de grotere steden heel goed eten, stappen en genieten van het typische ‘vakantievermaak’ dat je gewend bent van andere mediterrane landen. Malta staat vooral bekend om zijn azuurblauwe zandstranden, grotten en water – een superbestemming om ouderwets een vakantie te vieren, maar dan nét anders.

Hoe reis je naar Malta?

Je reist naar Malta tussen april en oktober, als je voor de zomer komt. Het dan droog en kan heel warm worden, met gemiddelden van rond de 25 graden. De overige maanden is het ook goed vertoeven in Malta, met een milde temperaturen van rond de twaalf graden. Naar Malta vlieg je vanaf Schiphol met Air Malta, en je kan het beste naar meteen naar Malta vliegen (op Gozo is ook een vliegveld).

Advertenties
  1. archiefvernietiging
    mei 6, 2010 om 11:26 am

    Malta is echt een ontzettend mooie en leuke bestemming! Als je nog wat leuks wilt doen is een goed tip..ga eens naar mdina en rabat! echt ontzettend mooie steden met een bijzondere en goede geconserveerde bezienswaardigheden.

    of gewoon lekker relaxen kan natuurlijk ook 🙂

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: