Home > Columns, Reisbestemmingen > Reistip: bestemming Polen: Krakau

Reistip: bestemming Polen: Krakau

Belangrijk! De reisblog is vanaf heden (april 2010) verhuisd naar http://de-reisblog.nl!

In de afgelopen jaren ontdekken steeds meer Nederlanders de charme van verschillende Oosteuropese landen en hun bijzondere steden. Veelal is het een belangrijke reden dat onze Oosterburen behoorlijk voordelig zijn – en je daar gemakkelijk net zulk vakantiegenot kan ervaren als aan de te vaak geziene Spaanse Costa’s of Franse Riviera. Oosteuropa is hip én happening.

Reistip Krakau Polen

Het plein in Krakau

Een van mijn lievelingsbestemmingen in Oosteuropa is Krakau, een van de meest levendige steden van Polen. De hoofstad van Polen is eigenlijk Warschau, maar sinds de beide steden bestaan is er al sprake van een hevige rivaliteit tussen de inwoners van de twee steden. Warschauenaren zul je nooit aardig over Krakause inwoners horen spreken en vice versa. Maar als reisbestemming is Krakau aan te raden boven Warschau. Daar waar Warschau op dit moment het politieke centrum van Polen is, is Krakau zeker het culturele centrum van het land.

Wat te doen in Krakau

Krakau is een kleinschalige, maar adembenemende en cultuurrijke stad. Enkele van de bekende bezienswaardigheden zijn het imposante Wawel slot, het grote marktplein (mét overdekte hallen) in het centrum en de bekende toren op het marktplein. Krakau is een stad met de uitstraling van een wereldstad als Parijs of Berlijn. Je kan hier fantastisch door de straten wandelen, verse Pretzels van een Poolse dame kopen en je op een bankje in het park zetelen. Krakau is een stad die leeft en ademt.

Lady with an Ermine in Krakov

Leonardo DaVinci's Lady with an Ermine

Een van de bekendste schilderijen van Leonardo daVinci hangt in het Krakause Czartorysky Museum, in het Engels bekend als Lady with an Ermine (Dame met een fret). Behalve dit klassieke en must-see museum na, biedt de stad nog veel meer wisselende en vaste culturele bezienswaardigheden. Veel bezoekers van Krakau maken ook een excursie naar het nabijgelegen ex-concentratiekamp Auschwitz, het grootste destructiekamp van de Tweede Wereldoorlog. Een andere, minder deprimerende, maar even zo indrukwekkende excursie zijn de zoutmijnen van Wieliczka – een ondergronds complex van zoutmijnen, voorzien van kunstige versieringen en een heuse inwendige kerk. Zeker het bezichtigen waard, en slechts vanaf 15 kilometer van Krakau!

Een van de vele voordelen van Krakau is dat het er relatief goedkoop is en je als Nederlandse toerist heerlijk kan gaan eten en drinken op de vele terrasjes of in de vele restaurants. Krakau biedt natuurlijk goed typisch Pools eten, maar ook voor een Italiaans diner, een cosmopolitaine hap en zelfs een Sisha bar kan je hier terecht. Stappen in de culturele hoofdstad van Polen is ook geen probleem: de studentenstad kent een weelderig nachtleven. Veel leuke bars en bijzonder clubs verbergen zich achter de vele deuren in het stadscentrum: stap eens impulsief ergens binnen en ontdek een exclusieve jazzclub.

Hoe reis je naar Krakau?

Vanaf Schiphol vlieg je tegenwoordig alleen direct naar Warschau. Vanaf Warschau kan je gemakkelijk en goedkoop met de bus of de trein naar Krakau. Of je kan via Duitsland direct naar Krakau vliegen.

Een ander veelgezien alternatief om naar Polen te geraken is via een lange busreis. Niet zo snel en comfortabel als het vliegtuig, maar vaak wel voordelig te boeken.

To-Do-Tips voor in Krakau:

  • Stap een van de vele tweedehands kledingwinkeltjes binnen en dress yourself Polish style. Tweedehands is ook hier helemaal hip.
  • Drink de Poolse vlag! Een typisch Pools shotje, een mix van frambozensiroop en vodka – in de kleuren van de Poolse vlag.
  • Winkelen in Krakau is supervoordelig en net zo mooi, sjiek en leuk als in Nederland!
Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: