Home > Reisnieuws > Obesitaks KLM: Dikkerds moeten dubbel betalen

Obesitaks KLM: Dikkerds moeten dubbel betalen

Belangrijk! De reisblog is vanaf heden (april 2010) verhuisd naar http://de-reisblog.nl!

Obesitaks KLM

Passagiers met overgewicht risico voor vliegveiligheid

De discussie rondom de van KLM en Air France voorgestelde ‘obesitaks’  laait enthousiast op, ook binnen de Nederlandse Tweede Kamer. De vliegtuigmaatschappij wil (ironischerwijze vanaf 1 april) regels instellen die passagiers die niet in een stoel passen, verplichten om een tweede stoel aan te schaffen. De armleuningen van de stoel moeten nog zonder problemen omhoog en omlaag kunnen. De KLM verklaarde dat deze maatregelen vooral vanuit de vliegveiligheid zijn genomen.

Zwangere vrouwen en lilliputters

De tegengeluiden zijn hard en luid. Zwangere vrouwen zouden zo ook extra moeten betalen, moeten lilliputters dan niet 50% korting krijgen – en deze regels zouden discriminerend van aard zijn en daarom in strijd met Europese luchtvaartrechten.

Zwangere vrouwen mogen vanaf hun laatste maanden niet meer vliegen, omdat het risicovol is voor hun eigen gezondheid en die van de baby. Vandaar lijkt mij het zwangere vrouwen argument puur hol, omdat een vrouw die enkele maanden zwanger is, heus wel in een vliegtuigstoel past. (Overigens zou ik nooit als zwangere vrouw gaan vliegen om de risico’s volledig te vermijden, maar dat terzijde.)

Betaling naar gewicht

Mijnsinziens zit er dan ook wel een kern van waarheid in de voorgestelde regelgeving. Je betaalt immers een prijs voor een stoel en als je dan vervolgens meer plaats dan een stoel inneemt (en daardoor ook je medepassagiers tot last bent), moet je ook voor de andere ruimte betalen. De omvang van een mens is nu eenmaal iets waar je zowel letterlijk en figuurlijk niet omheen kan.

We moeten immers ook allemaal luchthavenbeslasting betalen die samenhangt met de uitstoot van kerosine. De uitstoot van kerosine hangt vervolgens weer samen met het gewicht van het vliegtuig. Daarom moet je ook extra geld betalen als je bagage zwaarder is dan voorgeschreven. De andere oplossing lijkt mij dan ook gewoon lekker alle vliegtuigpassagiers te wegen en iedereen die (incl. baggage) boven een bepaalde vastgestelde norm komt, extra moet betalen.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. maart 25, 2010 om 12:01 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: