Home > Tips > Weekend weg tips: Berlijn

Weekend weg tips: Berlijn

Belangrijk! De reisblog is vanaf heden (april 2010) verhuisd naar http://de-reisblog.nl!

Enkele dagen geleden vond de herdenking van de twintig-jarige Mauerfall, de val van de muur, plaats in Berlijn. Al twintig jaar geleden viel de scheiding tussen de communistische Deutsche Demokratische Republik (DDR) en de Bundesrepublik Deutschland (BRD) weg.

Toch zijn er Berliner die nog steeds een scheiding tussen Oost en West menen waar te nemen. Zo zijn er typische Oost en West staddelen (Bezirke) die soms wel, en soms niet, op stereotypen berusten. Zo is het westelijke Charlottenburg een “sjiek” stadsdeel waar de rijkere inwoners wonen – het grenst dan ook aan Küdamm. Voor creativiteit en meer studentikoze Spaß kan je in het oostelijke Friedrichshain terecht. Kreuzberg is Berlijn’s multiculturele wijk, terwijl het voormalig hippe Prenzlauer Berg tegenwoordig getypeerd wordt als een familiestadsdeel, waar alle inwoners hun wekelijkse boodschappen in de biologische supermarkt halen. Neukölln is op dit moment dé up-and-coming stadswijk, alwaar de restaurantjes en winkels tussen de vele Döner winkels als paddestoelen uit de grond schieten.

Berlijn is een van de hipste steden van de wereld die een internationaal allure heeft en constant nieuwe invloeden aantrekt en in zich opneemt. Berlijn is een kunstenaarsstad, een stad der vrije zielen, een museumstad, een glamourstad – met andere woorden: Berlijn heeft voor iedereen wat te bieden.

Tophotels in Berlijn

Geen stad ter wereld heeft zo’n divers en groot aanbod aan hotels als Berlijn. Je kan hier in de meest luxeuze, bijzondere en design hotels overnachten. Zo werd afgelopen jaar het “Gay” hotel, het Axel Hotel, in Berlijn geopend. De dominante kleur in het gehele hotel is zwart – en er zijn verschillende verstopte whirlpools en luxe massage hoekjes te vinden. Klassiek kan natuurlijk ook, met het Ritz-Carlton aan de Potsdamer Platz – een toplocatie om Berlijn direct vanuit te ontdekken. Voor de reiziger die liever low-key en low-budget ergens overnacht, zijn er ook vele budget hotels en hostels.

Vlieg of trein naar Berlijn?

Door de voordelige prijzen van korte vluchten binnen Europa is het over het algemeen goedkoper naar Berlijn te vliegen dan met de ICE te reizen. Via Düsseldorf (aan de Nederlandse grens) kan je bijvoorbeeld al heel goedkoop heen en terug vliegen, terwijl via Schiphol vliegen iets meer kost. Treinen wordt ook nog regelmatig gedaan vanuit Nederland naar Berlijn. Het duurt iets langer, maar je reist dan wel direct naar het centrum en krijgt nog wat mee van de omgeving.

Shopping in Berlin?

Berlijn is naas het Museumsinsel en zijn meer dan 78 musea, ook dé shoppingstad. De Kürfurstendamm afwinkelen terwijl je de Porsche’s en Maserati’s probeert te ontwijken is misschien niet voor iedereens portomonnee weggelegd. Sowieso is een bezoekje aan het Kaufhaus des Westens (KadeWe) zeker zijn tijd waard. Snuif de luxe en glamour op – dat is waar dit warenhuis bijzonder goed geschikt voor is. Vooral als je helemaal naar boven gaat en aldaar aan de oesterbar met verse oesters en champagne luncht – dat kan je je ook zonder een Hummer veroorloven.
Naast de Küdamm is ook Friedrichstraße een geliefd en mooi winkeldoel. Het grenst aan het bekende Unter den Linden, waar het ook in tijden van herfst en winter altijd sprookjesachtig verlicht is. Aan de Friedrichstraße vind je bijvoorbeeld Galeries Lafayette en veel luxe modelabels.

Reistips!

 • Boek een ticket vanaf Düsseldorf-Weeze (NRN) of Münster-Osnabrück (FMO) en vlieg retour voor bijna niks!
 • Liever met de trein? Boek dan zo lang mogelijk van tevoren een kortingsretour!
 • Huur een fiets in Berlijn! Je bent bijna sneller dan de S-Bahn en je komt nog eens iets bijzonders tegen!
 • Stappen in Berlijn? Check de Berlin 030 website met alle parties en clubs!
 • Uit eten in Berlijn is hartstikke goedkoop, dus geniet iedere avond van sushi, typische Duitse Kartoffeln of heerlijk asiatisch eten voor onder tien euro!
 • Bezoek musea, ga naar de opera, of een andere voorstelling! Al voor 6 tot 8 euro heb je last minute kaartje voor de Komische Oper!
Advertenties
 1. roosdesnaeck
  juni 4, 2010 om 9:17 am

  En voor het beste eten in Berlijn kijk je op http://goodfoodinberlin.de

 1. november 17, 2009 om 1:16 pm
 2. februari 15, 2010 om 11:06 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: